Hoe kun je een goed video script schrijven? +10 tips & weetjes

Een video script schrijven in 8 stappen

+10 handige tips & tricks

Wil je een goed script schrijven voor je volgende video of animatie maar komt je er niet uit? Hier vind je een aantal tips uit de praktijk om je op weg te helpen.

Een video maken is een creatieve bezigheid. Veel beslissingen tijdens het voorbereiden, filmen of monteren worden beïnvloed door smaak, gevoel, inschatting , ervaring of inzicht. 

Gelukkig zijn er wel een aantal handige weetjes en tips rondom het maken van een goed script. In dit document heb ik ze overzichtelijk op een rijtje gezet zodat jij deze tips kunt gebruiken bij het voorbereiden op je volgende video.

En vergeet niet, het leuke van het maken van een video is dat alles mag en niets moet. Uit creatief oogpunt kan echt alles! Soms is het gewoon je ‘boerenverstand’ gebruiken!

Script schrijven Jeroen Muller

Het begin van je script

Ik begin met een 8 stappen diagram, een voorbeeldvideo en de uitleg aan de hand van een afbeelding van een cirkel. De “8-stage storytelling structure” is een veelgebruikte methodiek voor het schrijven van een video script bedacht door Dan Harmon

Hieronder leg ik je precies uit hoe dit werkt en hoe je gemakkelijk en snel je tekst op papier hebt staan. Uiteraard is dit een voorbeeld, en kun je er natuurlijk altijd van afwijken.

Het diagram met de 8 stappen

Hoe werkt dit shema

Harmon verdeelt deze cirkel in acht punten. In de eerste punt wordt de hoofdpersoon geïntroduceerd (You), die zich duidelijk in zijn comfortzone bevindt. Hij doet wat hij doet en weet niet beter. In de tweede punt doet zich een verwarrende situatie voor (Need), die het doen en laten van de hoofdpersoon in een ander daglicht zet. Zijn comfortabele wereld raakt in onbalans. Maar omdat die nieuwe situatie toch wel triggert, begeeft de hoofdpersoon zich naar het derde punt op onbekend terrein (Go). Met alle gevolgen van dien. In ieder geval is hij niet langer meer in control.

Het omslagpunt van orde naar chaos in het diagram

In de vierde punt probeert de hoofdpersoon zich aan te passen, wat uiteraard gepaard gaat met vallen en opstaan (Search). Wel staat hij steeds meer open voor nieuwe ervaringen. Om er dan in bij het vijfde punt achter te komen wat hij werkelijk wil (Find). In het leven gaat echter niets zonder slag of stoot en alles en iedereen heeft zijn prijs. Die betaalt de hoofdpersoon bij punt zes (Take). Met alle nieuwe ervaringen komt de hoofdpersoon daarna in taartpunt zeven weer terug op bekend terrein (Return) om vervolgens in taartpunt acht zijn nieuwe leven te kunnen beginnen (Change).

Een voorbeeld video

De disney short film Piper is een goed voorbeeld van deze methode.
Bekijk in deze short film hoe het 8 stappen voorbeeld is verwerkt:

De video in 8 Stappen

Aan de slag met schript schrijven

Wil jij ook een beter video script schrijven? Ga dan eens aan de slag met het bovenstaande voorbeeld. Teken een cirkel met 8 stappen en vertel jouwverhaal aan de hand van deze cirkel en schrijf de steekwoorden er om heen. 

Ga pas dan aan de slag met het uitschrijven van de volledige zinnen.  Het diagram kun je dan gebruiken om houvast te krijgen in je verhaal. 

Lees ook de 10 tips hieronder om er voor te zorgen dat je tijdens het schrijven geen fouten meer maakt!

Veel succes!

10 tips voor een goed script

TIP①

120 WOORDEN REGEL

In een video kun je ongeveer 120 woorden tekst per minuut uitspreken. Dat is omgerekend twee woorden per seconde. 

TIP②

AANTAL ONDERWERPEN

Focus op één hoofdonderwerp in één video.

Lange films zijn saai. Lange verhalen met (te)veel informatie ook. Houd een bedrijfsfilm kort en bondig. Bedenk wat je wilt bereiken, maak dat je hoofdonderwerp en verzamel daaromheen je content. Per minuut video kun je dan ongeveer 2 sub onderwerpen uitlichten.

TIP③

TIJDSDUUR VAN DE VIDEO

De tijdsduur van een video is afhankelijk van het doel wat je er mee wilt bereiken.

Een video waarbij je het eerste klanten contact legt komt het beste tot zijn recht tussen de 30 sec. en 1 minuut. Dit is de tijd waarin de interesse van de bezoeker voor jouw product of dienst gewekt kan worden.

Korte video

Bij video werk je met shots, ook wel beeldwisselingen genoemd. Bij een gemiddelde shotlengte van 4 seconden kun je 7 tot 8 shots in een video van 30 seconden kwijt.

Dit komt plat gezegd neer op: Vertel je verhaal in 7 foto’s! Een uitdaging! Als het goed lukt heb je een krachtige video. In de reclame wordt gewerkt met dit soort lengtes alleen is doorgaans de lengte van de shots veel korter. 2 seconde per shot is niet bijzonders meer.

Langere video

Zit de kijker al in de oriënterende fase of wil je juist dieper ingaan op een specifiek onderwerp. Dan zijn langere video’s geen probleem. Een gemiddelde bedrijfsvideo duurt 3 tot 4 minuten. Maar hou hierbij uiteraard wel rekening met de spanningsboog van een kijker.

Maar onthoud dat een kijker gemiddeld in 20 seconde besloten heeft of hij een video interessant vind of niet. Zeker 45% haakt sowieso af na 60 seconden.

De tijdsduur van een video is afhankelijk van het doel wat je er mee wilt bereiken.

Een video waarbij je het eerste klanten contact legt komt het beste tot zijn recht tussen de 30 sec. en 1 minuut. Dit is de tijd waarin de interesse van de bezoeker voor jouw product of dienst gewekt kan worden. Wil je de klant dieper informeren over een product dan zijn video’s van 3 minuten of langer geen probleem.

TIP④

PAUZE

Een goede informatieve video heeft ook pauzes. Ongeveer elke 40 ~ 50 seconde is er een paar seconde rust voor de kijker: geen informatie, geen tekst, alleen even lekker plaatjes kijken en de informatie verwerken.

TIP⑤

SPREEKTAAL

Schrijf in spreektaal. Als dat lastig is, probeer dan je teksten eens hardop uit te spreken. Je merkt vanzelf wat wel en niet werkt als spreektaal!

Een paar schrijftips: gebruik één onderwerp en één werkwoord per zin. Maak van bijzinnen nieuwe volzinnen. Vervang jargon. Schrijf in de tegenwoordige tijd. Gebruik positieve woorden.

TIP⑥

OPENING

Kijkers blijven langer kijken als ze aan het begin van een video geprikkeld worden. Dat kan met een sterke openingsvraag of een prikkelend openingsstatement. Kijkers beslissen in de eerste 20 seconde of ze een video blijven kijken of niet. En gebruik geen intro. Het is ouderwets en kost teveel tijd.

Wil je je logo tonen, dan kun je dit beter doen na de eerste paar seconden.

TIP⑦

EINDE

Wat moet een kijker doen na afloop. Wat is de call-to-action. Een website bezoeken, bellen, iets aanschaffen…

TIP⑧

HERHALING

Herhaling is goed. Kijkers zullen de boodschap beter onthouden. Schroom niet om in een video herhaling toe te passen. Laat sprekers hetzelfde zeggen: ze versterken elkaar! Geef nog een keer een samenvatting op het einde.

TIP⑨

MENSELIJK NIVEAU IN SCRIPT

Als kijker zijn we erg gevoelig voor een verhaal dat op ons ‘mensen’ betrekking heeft. Probeer je boodschap daarom op een menselijk niveau te brengen.

In plaats van een machine te omschrijven kun je ook vertellen wat dat apparaat voor ons doet. In plaats van een software platform kun je ook laten zien wat ‘de gewone’ man daar aan heeft. Het menselijke niveau geeft je meteen ook aanknopingspunten om emotie te gebruiken in je video.

TIP⑩

VERHAAL

Uiteindelijk gaat het erom dat je een mooi verhaal kunt vertellen. Er was eens… maar dan in een video.

Wil je hulp bij het schrijven van een goed script?

Neem geheel vrijblijvend contact op